Krav på en framtidsfullmakt
Du behöver vara 18 år för att upprätta en framtidsfullmakt. Det ska vara ett skriftligt dokument och det ska tydligt framgå att det är en framtidsfullmakt. Det måste även framgå vem eller vilka som är fullmaktshavare och vilka angelägenheter som din framtidsfullmakt omfattar. Om du utser fler än en person som fullmaktshavare behöver det framgå vilken deras inbördes relation är, alternativt att de har olika befogenheter över särskilda områden. Framtidsfullmakten ska bevittnas av två personer.
När börjar en framtidsfullmakt att gälla?
Framtidsfullmakten ska träda i kraft när du själv inte kan företräda dina intressen på grund av varaktig fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Huvudregeln är att det är fullmaktshavaren som bestämmer när ditt medicinska tillstånd är så dåligt att fullmakten börjar att gälla. Denna fråga kan du dock överlämna till en domstol att avgöra och skriva in i din framtidsfullmakt att du överlåter beslutet om ikraftträdandet till rätten. Det innebär att innehavaren för din framtidsfullmakt får ansöka i rätten om att framtidsfullmakten ska börja gälla. Ansökan kommer då att prövas av tingsrätten på den ort där du är folkbokförd.
En framtidsfullmakt kan återkallas om du återfår din beslutsförmåga. Om någon i din närhet däremot uppfattar att din fullmaktshavare inte sköter sina åtaganden kan den personen istället vända sig till överförmyndaren i din hemkommun. Överförmyndaren i sin tur har möjlighet att begära in en redovisning från din fullmaktshavare. Om överförmyndaren bedömer att din fullmaktshavare missköter sina åtaganden kan överförmyndaren återkalla fullmakten.
Behöver du hjälp med framtidsfullmakt?
Det finns många framtida situationer där en framtidsfullmakt kan komma att vara aktuell. Vi på Svensk Familjejuridik kan hjälpa till att förklara hur en framtidsfullmakt fungerar men även hjälpa till att upprätta den. För att få kontakt med våra jurister som är specialister på framtidsfullmakter och för en kostnadsfri bedömning så kan du klicka här.