VAD ÄR ETT DÖDSBO?
När någon dör så övertas kvarlåtenskapen av ett dödsbo vilken fungerar som en juridisk person med både skulder och tillgångar. Regler för hur efterlevande ska hantera en avlidens egendom, det som kallas dödsbo, regleras i ärvdabalken. Om det finns skulder tillhörande dödsboet går inte skulderna i arv utan det är bara de tillgångar som finns i ett dödsbo som fördelas på arvingarna. Dock ska dödsboets skulder vara betalda innan tillgångarna kan fördelas. Ett dödsbo är en juridisk person ända fram till dess att arvet har fördelats genom arvskiftet, då upplöses dödsboet.
Dödsbodelägare kan vara make/maka eller sambo, barn, arvingar och testamentstagare. Om en person ensam ska företräda ett dödsbo behöver denna ha en fullmakt från övriga dödsbodelägare.
Själva förvaltningen av ett dödsbo kan överlämnas till en boutredningsman som arvtagarna själva väljer. Det är dock tingsrätten som behöver förordna den boutredningsman som arvtagarna utsett till förvaltare av dödsboet. Syftet med att utse en boutredningsman och göra en boutredning är att klarlägga vilken kvarlåtenskap som finns, samt eventuella skulder som dödsboet har. Denna utredning redovisas av boutredningsmannen i en bouppteckning. En bouppteckning ska upprättas inom tre månader från dödsfallet och lämnas till Skatteverket senast en månad därefter.